NEDEN COĞRAFYA ÖĞRENİYORUZ ?

Sahi bugüne kadar hiç düşündünüz mü " Neden coğrafya diye bir ders var ? Niçin coğrafya öğreniyoruz? Ne işimize yarayacak coğrafya bilmemiz? "Açıkçası ben neden diye sorgulamadım.Bu birazda coğrafya dersini sevmemden kaynaklanıyor olsa gerek. Mesela geometri için bu soruyu çok sordum :) Tabi cevabını da bulmuş değilim onun, neyse biz konumuza dönelim. "Coğrafya nedir? " sorusu ile başlarsak coğrafya, insan faaliyetleriyle insanın yaşadığı doğal ve fiziki çevre arasında ilişki kuran bir bilimdir.Daha genel bir tanım yapmak gerekirse coğrafya, yeryüzü tasviri, yer betimlemesidir.Günümüzde her ne kadar bahsettiğimiz betimlemeyi edebiyatçılarımız kendilerine görev belirlemiş olsa dahi bu coğrafyanın tanımını ve görevini hiçbir şekilde değiştirmez.Her ikisininde amacı birbirinden farklıdır.Peki ya biz bu coğrafyayı neden öğreniyoruz ? Coğrafya, diğer derslere göre daha önemli bir yere sahiptir.Çünkü coğrafya bizlere içinde yaşadığımız yere dair bir fikir geliştirip bu yerleri bizler için anlamlı kılmaya yardımcı olurken, bizlerde vatandaşlık kavramının önem kazanmasında da yardımcı olur. Bu da bizim toplum içimdeki sorumluluklarımızın farkına varmamızda önemli rol oynar.
Bizler yaşayabilmek ve yaşam standartlarımızı yükseltebilmek için bir takım bilgilere ihtiyaç duyarız. Coğrafya hayatımızın çeşitli noktalarında bizlere yardımcı olur. En basitinden bir adres sorarken bile coğrafya bilgimize ihtiyaç duyarız. Üstelik sadece bu kadar da değildir örneğin ;
  • Haritalardan yararlanmamızı sağlar,
  • Ülkemizin eksik yönlerini, elimizde kaynağı bulunan doğal zenginliklerin farkına varmamızın ve bunun sayesinde bir kalkınma planı sağlamamızı sağlar.
  • Yaşamakta olduğumuz toprakların iklim özelliklerinin farkına varıp bu özelliklere göre olabilecek doğal felaketlerin doğrultusunda önlem almamızı sağlar.
  • Tekrar yaşamakta olduğumuz toprakların nasıl bir özelliğe sahip olduğunu, bitki örtüsünün nasıl olduğunun bilincinde hareket ederek ona göre bir yerleşme sağlamamızda yardımcı olur.
Doğa tıpkı ayna gibidir. Bizler doğaya nasıl davranırsak doğa da karşılığını aynı şekilde bizlere verir. Bizler elimizde ki coğrafi bilgileri yanlış yönde kullanırsak doğa intikamını er ya da geç alır. Bu yüzden sen sen ol ve doğana sahip çık. Şeker tadında günler sevgili okur :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÖĞRENME ÇIKTILARI

GEZİP, GÖRELİM KÖŞESİ "UÇAK MEZARLIĞI"